Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Πρωτοβουλία του δημάρχου Θερμαϊκού για να μη δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας, αλλά να νοικιαστούν τα δεκάδες κενά διαμερίσματα σε πρόσφυγες.



Ανοίγουν τα σπίτια τους για τους πρόσφυγες οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων του Δήμου Θερμαϊκού, με το... αζημίωτο. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, μετά και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στην περιοχή έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της φιλοξενίας προσφύγων με έναν πιο ανθρώπινο και πιο αποδεκτό τρόπο από τους κατοίκους της περιοχής του κι όχι με τη δημιουργία άλλου ενός κέντρου φιλοξενίας.


 Όπως δήλωσε ο ίδιος χτες, είναι σε συνεννόηση με τους μεσίτες της περιοχής, τους οποίους καλεί να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων διαμερισμάτων για τους όρους και τις διαδικασίες μίσθωσης χώρων για την εγκατάσταση προσφύγων.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου(την οποία στα λόγια είχαν υιοθετήσει και οι δήμαρχοι Αθηνών, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, περιμένοντας τις σχετικές ενέργειες από την κυβέρνηση, για τυχόν απλοποίηση της διαδικασίας) βρίσκει ήδη ανταπόκριση, καθώς στην περιοχή του Θερμαϊκού έχουν μείνει αδιάθετα και ακατοίκητα δεκάδες διαμερίσματα, στα οποία με ανθρώπινες συνθήκες θα μπορούσαν να διαμείνουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί οικογένειες προσφύγων. Το όφελος είναι διπλό. Και οι πρόσφυγες δεν περιθωριοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες και ζουν με ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκουν ενοικιαστές διασφαλισμένα καλοπληρωτές...
Η κυβέρνηση έχει άλλωστε προϊδεάσει άπαντες ότι με το κλείσιμο των συνόρων θα εγκλωβιστεί πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων στη χώρα μας, ενδεχομένως και για χρόνια. Συνεπώς, δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι ούτε να μένουν σε καταυλισμούς, ούτε να γκετοποιηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, που όπως και να έχει είναι πρόχειρες δομές.
Με την πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου Θερμαϊκού όμως δίνεται η ευκαιρία πρωτίστως στους πρόσφυγες για μια αξιοπρεπή παραμονή στην περιοχή. Ο δήμος αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί στο προσφυγικό και αποφεύγει τη δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας – γκέτο, ενώ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή θα νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους, με οφέλη για την τοπική οικονομία, όπως τονίζουν μεσίτες της περιοχής. Μάλιστα, το αντίτιμο για την ενοικίαση είναι αξιοπρεπές (υπολογίζεται σε 400 ευρώ μηνιαίως).
Το πρόβλημα που καλείται να ξεπεράσει ο δήμος Θερμαϊκού, είναι η πρόβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτεί αυτές τις ενέργειες, ότι τα κονδύλια δεν μπορούν να δοθούν απευθείας στους ιδιώτες ή στο δήμο, αλλά σε μια ΜΚΟ. Πρόβλημα με το οποίο πάντως ασχολούνται οι εμπλεκόμενοι και θεωρούν ότι μπορεί να ξεπεραστεί.
Ο κ. Μαυρομάτης υπολογίζει ότι τα ακίνητα που μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην περιοχή του είναι δεκάδες, ενώ όπως δήλωσε και στην εφημερίδα «Μακεδονία», «θεωρώ ότι είναι μια λύση που μπορεί να προχωρήσει, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι που μπορούν να μισθωθούν κι ελπίζω ότι οι ιδιοκτήτες θα ανταποκριθούν».
Χαρακτηριστικό είναι ότι μεσίτες της περιοχής έλεγαν στη Voria.gr ότι ο δήμαρχος έχει κάνει ενημέρωση όλων και με τη σειρά τους οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει ένα «σαφάρι» για να εξηγήσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων όλες τις λεπτομέρειες, προκειμένου να ανοίξουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες.
Άλλωστε τα χρήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δίνονται έτσι κι αλλιώς σήμερα για να δημιουργηθούν τα κέντρα φιλοξενίας, μόνο που αντί να τα παίρνουν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα παίρνει η κάθε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία που κατασκευάζει τους οικίσκους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του «Ποταμιού» προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, για τη διαδικασία προμήθειας 1.150 οικίσκων για πρόσφυγες, που έγινε μέσα σε εννέα ώρες και με περιορισμένο αριθμό «αναδόχων», με αρχικό προϋπολογισμό 14 εκ. ευρώ και τελικό 12!!!
Πηγή: http://www.voria.gr/index.php/article/ston-dimo-thermaikou-anigoun-ta-spitia-tous-stous-prosfiges

Δεν υπάρχουν σχόλια: