Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη διαχείριση του προσφυγικού στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.


Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γ. Γαβρίλης και Νήσων Π. Χατζηπέρος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Π. Κόκκαλης, οι Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων των επιστημονικών συλλόγων της πόλης (Ιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά), των Επιμελητηρίων (Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό), του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, των νοσοκομείων Κρατικό Νίκαιας και Μεταξά, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας (ΟΚΑΑ), του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αντιπροσωπείες του ΟΛΠ και της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης. Επίσης, παραβρέθηκαν βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων κομμάτων κ.α.
Στην διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση και συζήτηση για όλα τα θέματα και τις ανάγκες, που έχουν ανακύψει σχετικά με την διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών, από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά και επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των παραβρισκόμενων να συμβάλλουν σε αυτή την έκτακτη κατάσταση.
Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση στο λιμάνι έχει επιβαρυνθεί, αφού πλέον η παραμονή των προσφύγων αποκτά διάρκεια και μόνιμα χαρακτηριστικά, χωρίς ταυτόχρονα να αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και η διαχείριση γίνεται αποκλειστικά χάριν των επίπονων προσπαθειών εθελοντών με τη φροντίδα της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης.
Σε αυτό το πλαίσιο κρίθηκε αναγκαίο να τονιστεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των προσφυγικών 
• Να αυξηθούν τα λιμάνια, εκτός του Πειραιά, όπου θα κατευθύνονται από τα νησιά οι προσφυγικές ροές για να υπάρχει καλύτερη διαχείριση.
• Να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διασπορά των προσφύγων στην Αττική. Παράλληλα, θα γίνει έκκληση προς όλους τους Δημάρχους, ώστε να συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
• Να δημιουργηθεί άτυπο συντονιστικό κέντρο με τη συμμετοχή της Παμπειραϊκής Επιτροπής, του συντονιστικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Γ.Γ. Μετανάστευσης και του υπουργείου Ναυτιλίας ή του ΟΛΠ για την αντιμετώπιση άμεσων θεμάτων.
Παράλληλα, προτάθηκε σχεδιασμός, που θα υλοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων χρεώσεων, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά, μεταξύ των οποίων είναι:
1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: 
• Ο κύριος συντονισμός θα γίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Με τη συνδρομή των τριών νοσοκομείων της περιοχής (Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό της Νίκαιας) θα συνταχθεί λίστα εθελοντών γιατρών, κυρίως παθολόγων και παιδιάτρων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πρόσφυγες. Ήδη, τοποθετήθηκε οικίσκος όπου θα γίνεται η εξέταση ασθενών.
Η φαρμακευτική κάλυψη θα γίνει σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά.
• Παράλληλα, από αύριο (Πέμπτη) θα βρίσκεται στον χώρο η κινητή οδοντιατρική μονάδα της Περιφέρειας Αττικής, την οποία θα στελεχώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
2. Φροντίδα υγιεινής- καθαριότητας: Με μέριμνα του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας θα τοποθετηθούν νέοι κάδοι απορριμμάτων, στο λιμάνι
• Με μέριμνα συναρμόδιων φορέων θα γίνει απολύμανση, καθαρισμός και πλύσιμο των χώρων. Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί πρόσθετη εγκατάσταση παροχής πόσιμου νερού.
3. Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης: Θα τοποθετηθούν, σε συνεργασία Περιφέρειας, ΟΛΠ και Επιμελητηρίων, κοντέινερ στο λιμάνι, που θα χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι .
Η παραλαβή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από την Παμπειραίκή Επιτροπή Αλληλεγγύης και ειδικά για επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς θα γίνεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα καθοριστεί.
• Σε συνεργασία Περιφέρειας και Κεντρικής Αγοράς στον Ρέντη θα αναζητηθεί μεγάλος, ψυχώμενος αποθηκευτικός χώρος για μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
4. Διαχειριστική μέριμνα: Τοποθετείται σε συνεργασία Περιφέρειας και ΟΛΠ δεύτερος οικίσκος στο λιμάνι για τη στέγαση Γραφείου Διαχείρισης της Συντονιστικής Ομάδας.
• Θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους φορείς για την διάθεση διερμηνέων.
Τέλος, το εργαστήρι τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού θα διοργανώσει ψυχαγωγική εκδήλωση για τα παιδιά, που παραμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό ενώ σε συνεργασία και με τους άλλους Δήμους της περιοχής θα εξεταστούν ανάλογες δράσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: