Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία του Αποστόλη Συρίγου στην εκδήλωση-συζήτηση της Διακήρυξης "Πάμε Αλλιώς" στις 6-2-2014

Η μάχη πρέπει να δοθεί σήμερα. Και πρέπει να δοθεί με όλη την αριστερά 
Αύριο Θα είναι Αργά.
Σ` αυτή τη μάχη στρατεύομαι τόσο εγώ όσο και πολλοί συναγωνιστές που έχουμε συμβάλει ώστε η Αριστερά να έχει ιστορία στην πόλη.
Φίλοι και Φίλες - Συνδημότες και συνδημότισσες
Μια σύντομη αναφορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της πόλης πιστεύω ότι είναι χρήσιμη.
Είναι χρήσιμη γιατί βοηθά τους παλιούς να θυμηθούν, τους νέους να μάθουν και όλους μας να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και περισσότερο για το αύριο της πόλης .
Μας δείχνει ότι η Τ.Α. δεν είναι ξεκομμένη από την κεντρική διοίκηση, την Κυβερνητική Εξουσία αλλά υπάρχει πλήρης αντιστοιχία. Επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουν και κάποιοι προσπαθώντας να υποκλέψουν την ψήφο των δημοτών στις δημοτικές εκλογές, έντεχνα το κρύβουν . Ότι δηλαδή η μάχη των Δημοτικών Εκλογών είναι πολιτική.
Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εύκολα διακρίνει κανείς τρεις περιόδους στην διοίκηση του Δήμου μας.
Πρώτη περίοδος. 1974- 1990
Η Αριστερά στην Διοίκηση του Δήμου. Δήμαρχοι ΦΘΕΝΑΚΗΣ - ΜΑΛΑΓΑΡΔΗΣ – ΘΕΜΕΛΗΣ.
Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι αυτής της περιόδου ήταν γνώστες των προβλημάτων, ασχολούνταν χρόνια με τα κοινά με ανιδιοτέλεια .Υπήρχε στη λογική τους η στήριξη του κόσμου και των φορέων. Διαχειρίστηκαν με διαφάνεια το δημόσιο χρήμα, υπερβαίνοντας κομματικές η άλλες περιχαρακώσεις ένωναν και να κινητοποιούσαν τους πολίτες για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Την περίοδο αυτή είναι που διαμορφώθηκε και πέρασε στην συνείδηση του κόσμου ο «Αγωνιστής Δήμαρχος».
Η παραγωγή έργου αυτών των δημοτικών αρχών, συνδέθηκε με κορυφαίες πρωτοβουλίες, όπως:
· η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου.
· η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος και του αθλητικού κέντρου στο χώρο των 88 στρεμ.
· Η κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου στην οδό Μακεδονίας, του κτηρίου στην οδό Κουντουριωτου, η αγορά του κτιρίου που αργότερα στεγάστηκε το «σινε Παράδεισος» κ. α.
· το έργο της αποχέτευσης και η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας,
· ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου, της Κινηματογραφικής Λέσχης 
· Η ένταξη στο σχέδιο πόλης.  
Φυσικά η πολιτική αυτής της περιόδου χρεώνεται και με αδυναμίες, λάθη, αδικίες η ελλείψεις στον αγωνιστικό της προσανατολισμό, όμως το ισοζύγιο είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Και το πιο σημαντικό η πόλη είχε ένα όραμα μια αισιοδοξία και έναν αγωνιστικό προσανατολισμό, που έχασε στην πορεία και που είναι το ζητούμενο σήμερα.
Ηταν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που διεκδίκησε Αρμοδιότητες και της κατέκτησε. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι οι αρμοδιότητες δεν της δόθηκαν όπως κατά καιρούς πολλοί υποστήριξαν , αλλά τις κατέκτησε με τους αγώνες της.
Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που συνέβαλλε καθοριστικά στην πολιτική αλλαγή του 1981. 
Δεύτερη περίοδος. 1990 – 2006.Ο νεοφιλελεύθερος εκσυγχρονισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται από τις κυβερνήσεις Σημίτη. Καλλιεργείται η εικόνα και η εφορεία μιας πλαστής ανάπτυξης απαραίτητης, για την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων, την είσοδο στην Ευρωζώνη, περιοδος που καταλήγει στην καταλήστευση των πολιτών με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.
Αντίστοιχα, στο Δήμο οι διοικήσεις Στέφανου Χρήστου υπερχρέωσαν των Δήμο με σπατάλες και αδιαφάνεια. Υπηρέτησαν πιστά τα σχέδια των κυβερνήσεων για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμό των κοινωνικών παροχών. Δημιούργησαν τα δικά τους πελατειακά δίκτυα, με στρατιές ανθρώπων που παρακαλούν για ολιγόμηνες συμβάσεις, αξιοποίησαν στο έπακρο κάθε παραθυράκι αδιαφάνειας που τους πρόσφερε η κεντρική εξουσία. Στήριξαν με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στις εκλογικές αναμετρήσεις, υποβάθμισαν τις δημοκρατικές λειτουργίες των δημοτικών συμβουλίων, απαξίωσαν κάθε συλλογική διαδικασία.
Τρίτη περίοδος 2006 - 2014Δήμαρχος Σταύρος Κασιματης (ΠΑΣΟΚ) Πρόεδρος, Μερεντιτης Αντιδήμαρχος,(ΝΔ) Διάκος (ΝΔ) . Προάγγελος και σε πλήρη πολιτική αντιστοιχία με την μνημονική συγκυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.
Συνεχίζεται ο δανεισμός του Δήμου. Ο Δήμος χαρακτηρίσθηκε και επίσημα υπερχρεωμένος, «κόκκινος». Ο "Καλλικράτης", συμπληρώνοντας τον "Καποδίστρια", πλήττει βάναυσα την Αυτοδιοίκηση η οποία στα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια. Ο «Καλλικράτης» μεταφέρει στην Τ.Α. και στο Δήμο μας όλες εκείνες τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν τα μνημόνια Και μέχρι τώρα το πετυχαίνουν με την ανοχή της δημοτικής αρχής και όλων αυτών που σήμερα, για να διασώσουν τους θώκους τους παριστάνουν τους ανεξάρτητους και αντιμνημονιακούς και ανεβαίνουν στα κεραμίδια για να εξαγνιστούν και να κοροϊδέψουν.
Οι πράξεις τους όμως είναι γνωστές:
Συνέχισαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, εφάρμοσαν όλες τις μνημονιακές κατευθύνσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, εργασία πέντε ημερών κ.ο.κ.; ανέχθηκαν τη δραματική περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, αποδέχθηκαν το Παρατηρητήριο και την κατάργηση της σχετικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, άφησαν στο έλεος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων εργαζόμενους.
Προβάλλουν, επίσης τον τίτλο του «Αυτοδιοικητικου», του καλού διαχειριστή. Δηλώνουν με πομπώδη λόγο. ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν τη μιζέρια και να μην έχουν ελλείμματα, παρά τις δραματικές μειώσεις των πόρων. Πώς; Μα κοστολογώντας τα πάντα: το πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τους παιδικούς σταθμούς. Βάζοντας νέους πρόσθετους φόρους ή με απολύσεις προσωπικού. Έχουμε πολλούς υποψήφιους «Βλαχοδήμαρχους» και «Βλαχοσυμβουλους».
Αυτό όμως είναι το χθες.
Εμείς , Σήμερα, τι κάνουμε?

Βλέπουμε τις Δημοτικές Εκλογές σαν μια ευκαιρία να Ενώσουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς με όλους τους δημότες και να αλλάξουμε την διοίκηση στο Δήμο?
Η σαν μια ευκαιρία για να μετρήσουμε αυτάρεσκα τις κομματικές μας δυνάμεις για μια μάχη που θα δώσουμε στο μέλλον?
Ε Όχι.
Η μάχη πρέπει να δοθεί σήμερα. Και πρέπει να δοθεί με όλη την αριστερά 
Αύριο Θα είναι Αργά.
Σ` αυτή τη μάχη στρατεύομαι τόσο εγώ όσο και πολλοί συναγωνιστές που έχουμε συμβάλει ώστε η Αριστερά να έχει ιστορία στην πόλη.
Εμείς, λοιπόν, που είμαστε σήμερα εδώ αλλά και πολύ άλλοι συνδημότες που δεν παρευρίσκονται σήμερα εδώ ήμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την διοίκηση και την πορεία της πόλης. Πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι έχοντας κερδίσει την μάχη των δημοτικών εκλογών θα συμβάλουμε καθοριστικά στην κυβερνητική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα σε αριστερή αντιμνημονιακη κατεύθυνση.
Πιστεύω και νομίζω ότι όλοι που είμαστε σήμερα εδώ συμφωνούμε ότι η παράταξη «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ» με την διεύρυνση της, την στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Καίτη Κυλάκου επικεφαλής και υποψήφια Δήμαρχο είναι εγγύηση για μια νέα πορεία της πόλης.
Για μια Αριστερή πορεία που έχει ανάγκη η πόλη
Για μια Αριστερή πορεία που έχει ανάγκη η χώρα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: