Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

" ..Ο υποσιτισμός των παιδιών, προσδίδει δραματικότερες διαστάσεις στην έτσι και αλλιώς εξελισσόμενη μπροστά στα μάτια μας ανθρωπιστική κρίση, που προκαλεί η σύγχρονη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών "

   Πραγματοποιήθηκε χθες η συζήτηση-εκδήλωση  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής , στην αίθουσα " Πλειάδες"  του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορυδαλλού  με θέμα "Υγιεινή Διατροφή στην παιδική ηλικία, παχυσαρκία και υποσιτισμός"  Στην ομιλία της η επικεφαλής της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού "Πάμε Αλλιώς" και μέλος  της Θεματικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας- Αλληλεγγύης-Ισότητας επικέντρωσε στο δραματικό ζήτημα του ολοένα  αυξανόμενου  υποσιτισμού  των παιδιών, "το οποίο προσδίδει δραματικότερες διαστάσεις στην έτσι και αλλιώς εξελισσόμενη μπροστά στα μάτια μας ανθρωπιστική κρίση, που προκαλεί η σύγχρονη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών"  , ζητώντας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και την Αντιπρόεδρο να γίνει άμεσα ξεχωριστή συζήτηση  με αποκλειστικό θέμα  τη πείνα και τις λιποθυμίες των παιδιών στα σχολεία.
Η   γραπτή ομιλία που είχε ετοιμάσει η Καίτη  Κυλάκου και με βάση την οποία έγινε η ανάπτυξη του θέματος :  
 "Η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση με οικογένειες να μην μπορούν να έχουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους, να ζουν με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα, να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο, να μην έχουν γιατρό και φάρμακα, δεν προκαλεί μόνο ψυχικές διαταραχές, θανάτους και αυτοκτονίες στους ενήλικες . Πλήττει άμεσα τη ποιότητα της ζωής των παιδιών , τόσο μέσα στην οικογένεια , όσο και στη σχολική κοινότητα. Σε πολλές δε περιπτώσεις, απειλεί τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα , απειλεί τη ζωή τους.
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η φτώχεια που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών οδηγούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών στα συσσίτια και στις πάσης φύσεως φιλανθρωπίες.
 Σ΄ αυτό το δραματικό τοπίο που πριν ενάμισυ χρόνο παιδιά λιποθυμούσαν από την ασιτία στο σχολείο «οι εκπαιδευτικοί που πρώτοι επισήμαναν το πρόβλημα, αρχικά αφού χλευάστηκαν από το υπουργείο Παιδείας» και στη συνέχεια , όπως επεσήμανε η ΟΛΜΕ, για να απαντήσει στο υπαρκτό πρόβλημα προχώρησε στο "υποκριτικό" το πρόγραμμα σίτισης μαθητών καθώς , από τη μία ανακοίνωνε διανομή γευμάτων και από την άλλη αποδεχόταν ελέω μνημονίων τις δραματικές περικοπές στην εκπαίδευση και τη φτωχοποίηση. Ενώ την ίδια ώρα που κοβόταν η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, το υπουργείο έδινε 400.000 ευρώ διαφημιστική δαπάνη για το ψηφιακό σχολείο για το οποίο οι μαθητές μπορούσαν να ενημερωθούν και από τους δασκάλους τους.
Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε τη δημιουργία των ΖΕΠ , τις λεγόμενες «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» με τη παροχή μικρογευμάτων σε ελάχιστους Δήμους , μεταξύ των οποίων και η Νίκαια. Αφορούσαν 11 σχολεία αντί για 18 και μόνο ένα σάντουιτς αντί για γεύμα, όπως είχε αναγγελθεί. Προσπάθησαν να μπαλώσουν το πρόβλημα επιστρατεύοντας και κάποιες ΜΚΟ και μόνο για τους μήνες Μάρτιο , Απρίλιο και Μάϊο 2012. 

 Tο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών ξεκίνησε να στέλνει περίπου 280 μερίδες φαγητού και σε δημοτικά σχολεία. Πληροφορίες για το πρώτο εξάμηνο την φετινής χρονιάς (2012-13) αναφέρουν ότι ο αριθμός τέτοιων μερίδων προς δημοτικά ανέβηκε περίπου στις 1.073 μερίδες σε 69 σχολεία των Αθηνών λόγω οικονομικής κρίσης.
 Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας που, τονίζοντας ότι ο υποσιτισμός των παιδιών είναι βαρβαρότητα, ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων (χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών), ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, δίνοντας έμφαση στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.
 Πάντως, παρά την πρόσφατη προφορική εξαγγελία του υπουργού Παιδείας στη Βουλή ότι έχει βρεθεί ευρωπαϊκό κονδύλι με το οποίο θα εξασφαλίσει καθημερινά μικρογεύματα για όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της χώρας... ακόμα στην πράξη τα σχολεία δεν έχουν δει τίποτα.
 Μόλις πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με την Εκκλησία για την αποστολή δεμάτων σε 2.000 οικογένειες παιδιών , μετά από καταγραφή των Διευθυντών των σχολείων της Αττικής.
Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται ακόμη και στις εκθέσεις των μαθητών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας μαθήτριας από τη Καλαμάτα που έγραψε: «Το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε»
 Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν, για να τραφούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους, εκπέμπουν sos προς το Κράτος, τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη κοινωνία.
Η μνημονιακή Κυβέρνηση , αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης, προκρίνει την υλοποίηση προγραμμάτων στα δημόσια σχολεία της χώρας με χορηγία εταιρειών ιδιωτικών συμφερόντων με την υποστήριξη μάλιστα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
Συγκεκριμένα παραδείγματα του φαινομένου αυτού που λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις είναι
- Είναι προκλητικό εν μέσω κρίσης, να μοιράζονται αλλοιωμένα φρούτα στα σχολεία».
- η διοργάνωση από την εταιρεία Google του διαγωνισμού «Doodle4Google» που τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Π.Θ.Α. και απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων της χώρας. Θέμα του διαγωνισμού είναι ο σχεδιασμός από μαθητές του λογότυπου της “Google”, με θέμα «Η Ελλάδα μου».
- η επέκταση του προγράμματος αξιολόγησης της σωματικής διάπλασης και των συνηθειών διατροφής των μαθητών των Γ΄ και Ε΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου τη χρονική περίοδο 2008-2011, στους μαθητές των νηπιαγωγείων και όλων των τάξεων των Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτείται από τον Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ για το διάστημα 2013-2017. Το ίδιο πρόγραμμα παλιότερα χρηματοδοτήθηκε από πολυεθνικές εταιρείες αναψυκτικών και τροφίμων και μάλιστα αξιοποιείται επικοινωνιακά για διαφημιστικούς λόγους στο δικτυακό τόπο της μίας εξ αυτών. Ας σημειωθεί ότι για τη γενίκευση του προγράμματος, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. επικαλείται δράσεις στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, ενώ καλούνται οι εξαθλιωμένες οικονομικά σχολικές μονάδες να αναλάβουν τα έξοδα αγοράς του εξοπλισμού για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ανοίγει δηλ. το Υπουργείο Παιδείας την πόρτα των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους, εντάσσοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλείνοντας τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία
Στο Δήμο μας , όπως και στους γύρω Δήμους, Νίκαια-Ρέντη, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα ο αριθμός των παιδιών που στερούνται ακόμη και τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους, σύμφωνα με τις καταγραφές των εκπαιδευτικών, ολοένα αυξάνεται.
Με τον ηρωϊσμό δασκάλων, καθηγητών και γονιών καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες σε σχολεία των Δήμων της ευρύτερης περιοχής μας για να ανακουφίσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Στο Κορυδαλλό στη περσινή χρονιά καταγράφηκαν 100 μαθητές που υποσιτίζονται, 65 στην πρωτοβάθμια και 35 στη Δευτεροβάθμια . Στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη η περσινή καταγραφή έδινε τον αριθμό των 150
Στα σχολεία του Δήμου Κορυδαλλού μετά από πρόταση και αγώνα της Ένωσης Γονέων Κορυδαλλού χορηγείται δωρεάν κολατσιό από το κυλικείο του σχολείου, μετά από υπόδειξη του Διευθυντή, και αφαιρείται το αντίτιμο , από τη μηνιαία καταβολή του ενοικίου του κυλικείου στη σχολική επιτροπή. Ενώ θα έπρεπε το κονδύλι αυτό να χορηγείται απ΄ ευθείας από το Κράτος στο Δήμο για τη σίτιση των μαθητών που στη κυριολεξία πεινάνε, και όχι ν΄ αφαιρείται ουσιαστικά από τα μειωμένα έτσι και αλλιώς έσοδα των σχολικών επιτροπών που δεν επαρκούν για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων . Και πάλι η εκπαιδευτική κοινότητα στη πρώτη γραμμή .
Φίλες, Φίλοι ,
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο αυξανόμενος υποσιτισμός των παιδιών, προσδίδει δραματικότερες διαστάσεις στην έτσι και αλλιώς εξελισσόμενη μπροστά στα μάτια μας ανθρωπιστική κρίση, που προκαλεί η σύγχρονη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών .
Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς εφόσον οι αιτίες που τον προκαλούν, η ανεργία και η φτώχεια των γονιών, απόρροια μιας άνευ προηγουμένου βίαιης φτωχοποίησης της κοινωνίας , διευρύνονται.
΄Ομως, ενώ όπως όλα δείχνουν το υπουργείο έχει πραγματική εικόνα της έκτασης του προβλήματος, που διαρκώς διογκώνεται, δεν έχει πράξει το παραμικρό για την αντιμετώπισή του
Τα 2.000 δέματα που θα σταλούν από την Εκκλησία στις οικογένειες των παιδιών και οι μέχρι σήμερα χορηγίες από ιδιώτες είναι απόδειξη ότι λύση στο πρόβλημα δεν έρχεται με τέτοιες κινήσεις, αφού αφορούν σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών και όχι όσους το χρειάζονται.
 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αιρετοί μαζί με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να παρέχεται ένα μικρό γεύμα στα σχολεία.
 Η συσπείρωση και η από κοινού δράση όλων των φορέων σε τοπικό επίπεδο -όπως προτείνει και η διευθύντρια στην επιστολή της - εκτός από την αίσθηση ελπίδας, θα μας δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και ελέγχου.
Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε ν΄ αναφερθώ σε τρείς δράσεις αλληλεγγύης , που αναπτύχθηκαν στη περιοχή μας τους τελευταίους μήνες, αλλά και πολύ πριν και σε άλλες περιοχές της χώρας .
Δράσεις αλληλεγγύης που θα μπορούσαν να συμβάλλει η κάθε μία ξεχωριστά και στο βαθμό των δυνατοτήτων της στην ανακούφιση στο πρόβλημα του υποσιστισμού των παιδιών και των οικογενειών τους.
1) Η πρώτη αφορά το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά που συστήσαμε και λειτουργούμε από ενεργούς πολίτες, εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, ως απάντηση στη κρίση, την φτώχεια και την ανεργία που αποκλείουν πολλούς συμπολίτες μας από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά παρέχονται σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας δωρεάν ιατρική και οδοντιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη, φάρμακα, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεία.
Λειτουργεί καθημερινά από τις 9:30'πμ. - 8:30'μμ. σε χώρους που παραχώρησε η Δημοτική Αρχή του Κορυδαλλού και καλύπτει ανασφάλιστους πολίτες και των άλλων Δήμων της Α και Β Πειραιά.
2)Η δεύτερη αφορά την «Η Αλληλεγγύη για όλους » και περιλαμβάνει τη συλλογή και τη διανομή τροφίμων και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης που θα αγκαλιάσει τον κόσμο που πλήττεται από την ανεργία και τη φτώχεια.
3) Και η Τρίτη τη Κίνηση Πολιτών κατά των διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ.
ΖΗΤΑΜΕ με γραπτά αιτήματα από τη ΔΕΗ, με προτεραιότητα στις κατοικίες, αλλά και στα εμπορικά καταστήματα, το πάγωμα της διακοπής ρεύματος για ένα εξάμηνο σε περίπτωση ανεξόφλητων λογαριασμών.Να υπάρχει υποχρεωτικός διακανονισμός με τη ΔΕΗ ώστε να καταβάλλεται η οφειλή σε μικρές δόσεις.ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα μας με επιτροπές κατοίκων ανά συνοικία.ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ τις νομικές μας συμβουλές σε άπορους και άνεργους πολίτες.

Σας καλώ να κάνουμε πράξη το σύνθημα
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ













Δεν υπάρχουν σχόλια: