Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ο φασισμός, αν οι λαοί δεν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, μεταμορφώνεται συνεχώς προσπαθώντας να τους εξαπατήσει και να τους παρασύρει στο παιχνίδι του πολέμου, του μίσους και της αλληλοεξόντωσης


Η εξαιρετική ομιλία της κ. Βασιλικής Καββαδία, διευθύντριας του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού, στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, μπορεί να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί γιατί όπως λέει  και η ίδια "... Ο λύκος αλλάζει συνεχώς προβιές,προβάροντας κάθε φορά την πιο φανταχτερή για την περίσταση .για λόγουςπολιτικής σκοπιμότητας προσπαθεί να κρύψει τα βασικά συστατικά της ιδεολογίας του που δεν είναι άλλα από το φυλετισμό, τη βία τον αντικοινοβουλευτισμό-αν και χρησιμοποιούν τη Βουλή-τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό, το φυλετισμό και το σωβινισμό.Δεν είναι και πολύ δύσκολο για ένα λαό τσακισμένο από την ανέχεια και απογοητευμένο από την πολιτική και τους πολιτικούς να πέσει στα νύχια ενός επιτήδειου φασίστα. Ο φασισμός αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί να είναι δίπλα μας και να μας χτυπάει την πόρτα. Δεν είναι κάτι που εκδηλώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Προετοιμάζει τις συνειδήσεις με μεθοδικό τρόπο, έτσι που χωρίς να το καταλάβει ένας λαός βρίσκεται να παλεύει με λύσσα για να εξοντώσει το γείτονά του. .."
Ολόκληρη η ομιλία από το site του Δήμου Κορυδαλλού
" Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, του θρυλικού ΟΧΙ που αντέταξε ο λαός μας στη φασιστική πρόκληση. Θυμόμαστε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, όλους τους πατριώτες που χάρισαν στον κόσμο την πρώτη αντιφασιστική νίκη.
Τιμάμε τους νεκρούς μας, τιμάμε κι όσους αγωνιστές βρίσκονται ακόμη σήμερα ανάμεσά μας. Από την πρώτη κιολας επέτειο του ΟΧΙ, το 1941, στα πιο μαύρα χρόνια της φασιστικής κατοχής, χιλιάδες απλοί άνθρωποι, με κίνδυνο της ζωής τους ξεχύθηκαν στους δρόμους της σιδηρόφρακτης Αθήνας για να τιμήσουν την ίδια τους την ιστορία.
•Αυτή η ιστορια Ανήκει στον λαό μας!
Οι Ελληνες πολέμησαν εναντίον της φασιστικής Ιταλίας και αντιστάθηκαν σθεναρά στη γερμανική κατοχή. Σε αυτό τον πόλεμο δεν υστέρησε κανείς. Να μνημονεύσουμε τις μανάδες και τις αδερφές των φαντάρων μας που έπλεκαν μάλλινα, τις αδελφές νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού που φρόντιζαν τους τραυματίες ξεχνώντας τι θα πει ξεκούραση και ύπνος, τις Ηπειρώτισσες γυναίκες που κουβαλούσαν στην πλάτη τους τα πυρομαχικά στα κακοτράχαλα βουνά. Να μνημονεύσουμε τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ που πότε μεμονωμένα και πότε σε συνεργασία, κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στους Γερμανούς κατακτητές σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Τρανό παράδειγμα η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοπόταμου.
Ήταν σα να ειχαν ξαναζωντανέψει οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Ανδρούτσοι, οι Κολοκοτρωναίοι και οι Καραϊσκάκηδες και είχαν πιάστει χέρι με χέρι με τους απλούς ανθρώπους που έγιναν ήρωες, δινοντας ένα μάθημα σ’ όλους αυτούς που νομίζουν πως ένας μικρός, αριθμητικά, λαός είναι μοιραίο να υποταχτεί σ’ έναν ισχυρότερο.
Επειδη Το δίκιο είναι αυτό που κάνει το μικρό λαό να γιγαντώνεται και να αντιστέκεται, να κουρελιάζει και να εξευτελίζει το μεγάλο στρατό στο πεδίο της μάχης.
Αυτή η ιστορια Ανήκει σε αυτούς που αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση γιατί κάτι σαν και αυτούς τόλμησαν πριν από εβδομήντα 72 χρόνια να πούνε ΟΧΙ στην σκλαβιά την ίδια ώρα κάποιοι είτε έφευγαν στο εξωτερικό είτε συγκυβερνούσαν με τον κατακτητή στα μαύρα χρόνια 1940-1944 και που χαρακτήριζαν ως «επαίσχυντη πράξη το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακροπολη και σαν παραφρονες και εχθρούς της πατρίδας τους, το Μανόλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα

Θεωρώ καθήκον μου να τονίσω τα εξής :
• Η άνοδος του ναζισμού και του φασισμού του Χίτλερ και Μουσολίνι οδήγησαν την ανθρωπότητα στα «μεσάνυχτα του αιώνα» µε φρικιαστικά εγκλήματα. Οι στρατιές των ναζί οδήγησαν στη μεγάλη ανθρωποσφαγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέµου, στο ολοκαύτωµα εκατοµµυρίων απλών ανθρωπων ακομα και ατόµων µε ειδικές ανάγκες –οσων γενικα δεν ‘ταιριαζαν’ στο όνοµα της «καθαρότητας της Άριας φυλής». Εκεί στα στρατόπεδα θανατου του Αουσβιτς και της Τρεμπλίνκα- εκεί που σημερα, νοσταλγοι του φασισμου φωτογραφιζονται χαμογελωντας!
Η ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα σήµανε την πείνα που αφανισε 300.000 ανθρώπους, την εξόντωση χιλιάδων, τα µπλόκα στην Αθήνα, τα αντιποινα για κάθε μορφη αντιστασης, τους πυρπολισµούς χωριών µε µαζικές εκτελέσεις όπως στην Καισαριανή, Νίκαια, Χαϊδάρι, Καλάβρυτα, ∆ίστοµο και αλλού.Σημανε την καταρρευση της πατριδας μας ,τη λεηλασία όλων των οικονομικων της πόρων ακόμα των αρχαιολογικών της θησαυρων και αφησε πισω της - όταν αποχωρησαν τα γερμανικα στρατευματα- μια χωρα κατεστραμμενη στα προθυρα του εμφυλιου σπαραγμου.
Και αυτά δεν ήταν βέβαια δημιούργημα απλά και μόνο ενός τρελού, όπως θέλουν μερικοί να παρουσιάζουν το Χίτλερ. Ο Χίτλερ ήταν αιμοβόρος, αλλά όχι τρελός. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα υποβίβαζε το δευτερο παγκοσμιο πολεμο και τα δεινα που εφερε στο αποτελεσμα της μεγαλομανιας ενός και μονο «παραφρονα ανθρωπου».
Ο Χίτλερ ήταν ένα πρόσωπο που παρουσιάστηκε μια καίρια ιστορική στιγμή στην τσακισμένη οικονομικά και σε αδιέξοδο πολιτικά Γερμανία του μεσοπολέμου παριστάνοντας το σωτήρα του λαού, το Μεσσία που θα έδινε στο γερμανικό λαό την πολυπόθητη διέξοδο από τα προβλήματα που τον συνέθλιβαν.

Από τον καιρό εκείνο, την εποχή των παππούδων και των πατεράδων μας πέρασαν 72 χρόνια.
• Σήμερα, δεν κατεβάζουν πια την ελληνική σημαία απ΄ την Ακρόπολη… μόνο κατά καιρους προβαλλονται προσβλητικα και αηθη δημοσιευματα περι της δηθεν πωλησης της
• Σήμερα, δεν πουλά κανείς το σπίτι του για ένα τσουβάλι σιτάρι στους μαυραγορίτες, αλλά του το κατάσχει η τράπεζα για λίγα Ευρώ.
• Σήμερα, δεν μας πολεμάν Γερμανοί με τανκς και στούκας, απλώς, μας πουλάνε -όχι μόνο αυτοί - χρηματοοικονομικά προϊόντα , έτσι που καταχρεωμένοι δε μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι.
• Σήμερα, δεν κλέβουν τη σοδειά , αλλά μας επιβάλλουν πρόστιμα και δανεια ενώ προσπαθουν σε ένα κλιμα φοβου να μας πεισουν ότι δεν υπαρχει αυριο…
• Σήμερα δεν στρατολογούν με το ζόρι Έλληνες εργάτες για τα εργοστάσια της Γερμανίας ,άλλα αναγκάζονται να πάνε μόνοι τους εξαιτιας της ανεργιας που μαστίζει τη χώρα μας.
• Σημερα με το Χίτλερ τελειώσαμε, όχι όμως και με το χιτλερισμό.
Ο φασισμός, αν οι λαοί δεν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, μεταμορφώνεται συνεχώς προσπαθώντας να τους εξαπατήσει και να τους παρασύρει στο παιχνίδι του πολέμου, του μίσους και της αλληλοεξόντωσης. Ο λύκος αλλάζει συνεχώς προβιές,προβάροντας κάθε φορά την πιο φανταχτερή για την περίσταση .για λόγουςπολιτικής σκοπιμότητας προσπαθεί να κρύψει τα βασικά συστατικά της ιδεολογίας του που δεν είναι άλλα από το φυλετισμό, τη βία τον αντικοινοβουλευτισμό-αν και χρησιμοποιούν τη Βουλή-τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό, το φυλετισμό και το σωβινισμό.
Δεν είναι και πολύ δύσκολο για ένα λαό τσακισμένο από την ανέχεια και απογοητευμένο από την πολιτική και τους πολιτικούς να πέσει στα νύχια ενός επιτήδειου φασίστα. Ο φασισμός αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί να είναι δίπλα μας και να μας χτυπάει την πόρτα. Δεν είναι κάτι που εκδηλώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Προετοιμάζει τις συνειδήσεις με μεθοδικό τρόπο, έτσι που χωρίς να το καταλάβει ένας λαός βρίσκεται να παλεύει με λύσσα για να εξοντώσει το γείτονά του. Στην αρχη αυτόν που φαινεται ότι διαφερει στο χρωμα η την καταγωγη, στον πιο ευκολο στοχο να κατηγορηθει , μα να ειμαστε σιγουροι όπως έγραψε ο Μπρεχτ πως δυνητικά όλοι μπορεί να γίνουμε θυματα του.
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα
δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»

Δε θα έπρεπε να υπάρχει τίποτε πιο λυτρωτικό στη σημερινή κατασταση από μια γιορτή για την 28η Οκτωβρίου!
Και αλήθεια είναι οξυμωρο που σα λαός δε γιορταζουμε τη ληξη μα την εναρξη ενός πολέμου που τα αποτελεσματα του δεν είναι παρα το πενθος , η θλίψη και η καταστροφή.
Εμεις όμως γιορταζουμε ένα μεγαλειο!
Γιορταζουμε το σθενος ,την αναταση, την ανορθωση της ψυχης του λαου μας.
Γιορταζουμε τη βουληση του να οριζει ο ιδιος τη μοιρα του και διαφεντευει τον τοπο του .
Γιορταζουμε την προσηλωση του λαου μας σε αξιες που αφησαν σαν κληρονομια οι προγονοι μας .
Γιορταζουμε την αποφαση του να πληρωσει και με τη ζωη του το τιμημα αυτό!
Ο εορτασμός της επετείου δεν έχει νόημα , δε μπορει να μας διδαξει και να μας εμπνευσει όταν περιορίζεται σε θεαματικές τελετουργίες.
Είναι λοιπον ζωτική ανάγκη
• να βαθαίνουμε αδιάκοπα στο νόημα αυτού του μεγάλου αγώνα.
• Να καταδειξουμε στους νεους μας, στους μαθητες μας το πραγματικο προσωπο του φασισμου Και να τους κανουμε να αντιληφθουν ότι η πατριδα μας υπηρξε τραγικο θυμα της ιδεολογιας αυτης.
Τα δικά μας ΟΧΙ να είναι απέναντι στη βία, στην αδικία, στην τυραννία, στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων!
Ζήτω η 28η Οκτώβριου 1940 !
ΖΗΤΩ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ"




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: