Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κυρώσεις γιά τις καθυστερήσεις των μισθών των εργαζομένων στους Δήμους


Σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζονται, τόσο η μισθοδοσία, όσο και οι εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στους δήμους, προχωράει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών.
Την παραπάνω δέσμευση ανέλαβε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, απέναντι και στους συνδικαλιστές κατά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, μετά τις καταγγελίες ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους δήμους (βλ. σχετικό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr κάνοντας κλικ εδώ).

Με τη ρύθμιση θα επιχειρείται να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων στους δήμους (αορίστου χρόνου και συμβασιούχων) και να απεξαρτηθεί από τυχόν οφειλές των δήμων προς τρίτους, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε προσπάθειες κατάσχεσης των ΚΑΠ.

Να σημειωθεί ότι με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο ορίζεται ότι ο πιστωτής (προμηθευτής) των ΟΤΑ, επιχειρήσεων κλπ στον οποίο οφείλονται χρήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τμήματος των ΚΑΠ που αποδίδονται σε αυτούς, παρά μόνο όταν έχει στα χέρια του τελεσίδικη απόφαση (http://www.aftodioikisi.gr/ipoirgeio_esoterikon/10544).

Ακόμη και περικοπή των ΚΑΠ

Είναι πιθανόν δε η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να συσχετισθεί και με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, καθώς οι συνδικαλιστές ζητούν να υπάρξει ειδική κωδικοποίηση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της Ενιαίας Αρχής.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο και ως εκ τούτου δεν έχουν βρεθεί οι δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν σε πρακτικό επίπεδο την έγκαιρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων (για παράδειγμα και σήμερα οι δήμοι υποχρεούνται να έχουν στα ταμεία τους μισθούς δύο μηνών αλλά αυτό ουδέποτε τηρείται). Ωστόσο, οι σκέψεις που υπάρχουν στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι σε περίπτωση που ένας δήμος καθυστερεί στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων να υπάρχουν κυρώσεις με τη μορφή περικοπής των ΚΑΠ. Παράλληλα, ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για πότε θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης και, βεβαίως, θα κατατεθεί.

Μπαλασόπουλος: "Θετική εξέλιξη"

Με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, χαρακτηρισε τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών "θετική εξέλιξη", προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Ραγκούση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ, ενώ επισημάνθηκε η έντονη διαφωνία με την προοπτική νέων περικοπών και συζητήθηκαν προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αναφορικά με τις μετατάξεις προσωπικού.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/10669

Δεν υπάρχουν σχόλια: