Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ίδρυμα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για θύματα αστυνομικής βίας


πηγή ΤVXS

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να σείεται στη μνήμη του. Η οικογένεια του αδικοχαμένου Αλέξανδρου αποφάσισε τη δημιουργία ιδρύματος με το όνομά του, με στόχο την προστασία όλων των θυμάτων βίας, αυθαιρεσίας, εκμετάλλευσης και κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικά όργανα.
«Εδώ, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, εντελώς αναίτια έσβησε το παιδικό χαμόγελο του αθώου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες αμετανόητων δολοφόνων», γράφει στη μαύρη πινακίδα που έχει αναρτηθεί στο μνημείο του Αλέξανδρου στα Εξάρχεια. Η οικογένεια του Αλέξη αποφάσισε να μην αφήσει ξανά κανένα άλλο νέο ανυπεράσπιστο στη βούληση των οργάνων της Τάξης, ιδρύοντας το κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αρχικός χρηματοδότης του ιδρύματος θα είναι η ίδια η οικογένεια Γρηγορόπουλου, ενώ σημαντική είναι η εξασφάλιση πόρων από την αστική αποζημίωση που θα ζητήσουν από τα δικαστήρια.
Η βασική λειτουργία του ιδρύματος θα αφορά στην πάσης φύσεως αρωγή προς τα θύματα αστυνομικής βίας, ενώ στις παράλληλες δράσεις του θα συμπεριλαμβάνονται δημόσιες παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση του συστήματος νομικής, πειθαρχικής, ποινικής και αστικής λογοδοσίας, οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων καθώς και πραγματοποίηση μελετών, ενώ σημαντική θα είναι η θεσμοθέτηση βραβείων σε μαθητές, πρόσωπα ή φορείς που παρουσίασαν έργα συναφή με τους σκοπούς του ιδρύματος.
Η οικογένεια Γρηγορόπουλου θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη λήψη πρωτοβουλιών και προτάσεων για την προστασία των παιδιών και γενικότερα των πολιτών από την παράνομη αστυνομική βία. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η διαφάνεια στην δράση της αστυνομίας, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα συγκάλυψης των παράνομων δράσεων της αστυνομίας και κυρίως να παρθούν πρωτοβουλίες, ώστε να μη σπιλώνεται η μνήμη των θυμάτων από πρόσωπα και φορείς που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αλήθεια.
«Αυτό θα είναι ίσως η μόνη παρηγοριά της οικογένειας. Ότι η θυσία του παιδιού της δεν πήγε χαμένη», σχολιάζει ο Αντρέας Κωνσταντίνου από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Αλέξανδρου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. «Το Ίδρυμα αυτό όχι μόνο αποτελεί μία έμπρακτη πράξη δικαίωσης του 15χρονου παιδιού, αλλά δίνει επίσης την ευκαιρία στην οικογένειά του να ανταποδώσει μ' αυτόν τον τρόπο την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση χιλιάδων Ελλήνων που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να καταδικάσουν την ανεξέλεγκτη αστυνομική δράση».
«Αυτό είναι που μας δίνει ελπίδες. Ότι η συμπαράσταση αυτή θα εκδηλωθεί και μέσω του ιδρύματος που δεν θα είναι δικό μας. Θα ανήκει στην ελληνική κοινωνία», δηλώνει ο κος Κωνσταντίνου.
Είναι σαφές, τέλος, ότι καμία απόφαση δικαστηρίου δεν θα μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει τη ζωή ενός παιδιού και να απαλύνει τον πόνο που προέρχεται από την απώλειά του, «για την οικογένεια όμως θα ήταν ανακούφιση ο άδικος χαμός του Αλέξανδρου να φέρει κάτι καινούργιο. Κάτι καλό για τη νεολαία αυτής της χώρας», παραδέχεται ο κος Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: