Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης: Καταδικάζουμε την πειρατική δολοφονική επίθεση του Ισραήλ/ 5 Ιουνίου: Μέρα Περιβάλλοντος



Ανακοίνωση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος


To Περιβάλλον δεν είναι μόνο ο αέρας που αναπνέουμε, πρώτα απ΄ όλα είναι το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.


Καταδικάζουμε την πειρατική δολοφονική επίθεση του Ισραήλ.

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την πειρατική επίθεση του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα της αποστολής βοηθείας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης αυτής επίθεσης. Το ΠΔΚΠ καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ καθώς και όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακόμα και με τη μη διευκόλυνση της αποστολής όπως Κύπρος, προς το δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1972 θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι «παγκόσμιες ημέρες» που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ για διάφορα θέματα, δεν λύνουν από μόνες τους τα προβλήματα. Εμείς που συμμετέχουμε στο ΠΔΚΠ υιοθετούμε τον όρο Περιβάλλον έτσι όπως τον περιγράφει ο Ν.1650: «Το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες». Με βάση λοιπόν την παραπάνω περιγραφή εκτιμούμε ότι:

1. H σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του Πλανήτη. Η «αντισύνοδος» για την «Προστασία της Μητέρας Γης» που πραγματοποιήθηκε στην Κοτσαμπάμπα (Απρίλιος 2010) με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βολιβίας Μοράλες, δίνει ελπίδες στους λαούς. Με το «Σύμφωνο των λαών», και τους αγώνες σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της κοινωνικής μας ζωής μπορούμε να επιβάλλουμε την αρχή «Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».
2. Τα πρόσφατα οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα πλήξουν το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, θα ανατρέψουν τις εργασιακές συνθήκες, θα καταργήσουν το εργατικό δίκαιο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα διευκολύνουν τις απολύσεις, με την μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, θα δυσκολέψουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής στην εργασία. Η ποιότητα ζωής στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποβαθμίζεται.
3. Η πολιτιστική και η αρχιτεκτονική κληρονομιά (ιδίως η νεότερη και τα βιομηχανικά μνημεία) δεν προστατεύεται επαρκώς. Ελάχιστα γίνονται για να συντηρηθούν και να προβληθούν ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα στην ημερίδα που διοργάνωσαν κινήσεις πολιτών της Αθήνας και του Πειραιά με θέμα «Η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή της πόλης μας». Κορυφαία απόδειξη είναι η έκρηξη της Γ.Γ. του ΥΠΠΟ, κας Λίνα Μενδώνη όταν διαπίστωσε πως η συντήρηση στη Μονή Δαφνίου (Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς) έχει «παγώσει», είπε, αυτό που φοβόμαστε όσοι επισκεπτόμαστε το χώρο, ότι δηλαδή «Θα το µαζεύουµε το µνηµείο...»
4. Η δασική υπηρεσία, που χρέος της είναι η προστασία των δασών και των ορεινών όγκων, αποδυναμωμένη, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς οικονομικά και τεχνικά μέσα, αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να προστατέψει το φυσικό μας πλούτο.
5. Το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης», γνωστό με το όνομα «Καλλικράτης», όχι μόνο δεν θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις πόλεις, αλλά με τους συγκεντρωτικούς, και χωρίς πόρους και έμπειρα στελέχη δήμους, θα τους φορτώσει με νέες αρμοδιότητες και υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας.
6. Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πράσινη ανάπτυξη, βλέπουμε είτε παλιότερα μεγάλα προβλήματα να διαιωνίζονται είτε νέα να προκαλούνται όπως π.χ. η καύση (ενάντια στην οποία ξεσηκώθηκαν οι πολίτες της Βοιωτίας και πέτυχαν να την φρενάρουν), να ανοίγει η συζήτηση για τη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, νέες βιομηχανικές οχλήσεις σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές (Θριάσιο, Βοιωτία), γιγάντιες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών ακόμα και σε περιοχές Natura κ.λ.π.

Όμως τα κινήματα πολιτών αντιστέκονται και συντονίζουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση του φυσικού, του αστικού περιβάλλοντος και σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν σημαντικές νίκες ή περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες. Επιγραμματικά αναφέρουμε ορισμένους επιτυχείς αγώνες:
Η «απελευθέρωση» της πλαζ του Αγίου Κοσμά και η μέχρι στιγμής διάσωση του Ελληνικού από το μπετό, με την μεγάλη συμβολή, ακόμα και με απεργία πείνας, του Δήμαρχου Χρήστου Κορτζίδη (την περίοδο αυτή κάνει πάλι απεργία πείνας για τον Καλλικράτη). Το «μπλοκάρισμα» της ανέγερσης του Mall του Βωβού στον Ελαιώνα, η εγκατάλειψη των σχεδίων για τη χρήση λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η διάσωση της βίλας Ζωγράφου και Δρακόπουλου, το «μπλοκάρισμα» της διάνοιξης των αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό και η συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων γύρω από τις προτάσεις της «Διαδημοτικής Υμηττού» για το νέο Π.Δ, για τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής (Βουρκάρι – Λίμνη Κουμουνδούρου κ.ά.), την κατάργηση των διοδίων στην Ανατολική Αττική, την αποκαθήλωση των διαφημιστικών πινακίδων, την ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο στο Φάληρο, τα ηχοπετάσματα στον Κηφισό και τη διάσωση του τμήματος εκείνου που εκβάλλει στο Σαρωνικό, κ.λπ.
Σημαντικοί αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη όπως στου Φιλοπάππου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Γκάζι και στο Βοτανικό (τα μπουζουξίδικα έχουν ανατρέψει το χαρακτήρα της γειτονιάς), τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κέντρα υψηλής τάσης ΔΕΗ, την υπεράσπιση του χαρακτήρα των ορεινών όγκων της Αττικής (Πάρνηθα –Μον Παρνές - Ξενία - Τεχνόπολις,/ Ποικίλο – Σιδηροδρομική γραμμή, Διάνοιξη αυτοκινητοδρόμων/ Πεντέλη – για την παράνομη βόσκηση, το κτίσιμο στα καμένα / Υμηττό - αποτροπή δόμησης «κοινωφελών εγκαταστάσεων»), για τα δικαιώματα των πεζών και των ποδηλατών, για την προστασία και τη συντήρηση μνημείων της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής μας κληρονομιάς κ.λπ.

Οι μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν και φέτος. Οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά, Γουδή, Ελληνικό, Ελαιώνας, Στρατόπεδα, ΧΡΩΠΕΙ, Λιπάσματα Δραπετσώνας, δεν αποδίδονται στην πόλη για Μητροπολιτικά (αστικά) Πάρκα, παρά τις σχετικές κατευθύνσεις του ισχύοντος ΡΣΑ. Πέρσι τέτοιον καιρό κρίναμε την πρόταση του κ.Σουφλιά για το ΡΣΑ. Τα κινήματα πολιτών το είχαμε απορρίψει όπως και η σημερινή (τότε αξιωματική αντιπολίτευση) κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι το νέο σχέδιο για το ΡΣΑ που θα καταθέσει το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να στοχεύει στην αποτροπή της παραπέρα επέκτασης του πολεοδομικού ιστού στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής. Το ΠΔΚΠ έχοντας ως θέση ότι «περιβάλλον δεν είναι μόνο ο αέρας που αναπνέουμε» στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγλεματιών και τη νεολαίας που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, τους αγώνες όσων αυτοδικοικητικών αγωνίζονται για να μη «περάσει» ο Καλλικράτης, τους αγώνες των πολιτών για έλεγχο, δημοκρατία και διαφάνεια κ.λπ. τους αγώνες για την υπεράσπιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος και το δικαίωμα στην πόλη.

31/5/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: