Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Απόφαση ΣτΕ υπέρ των ΟΤΑ

Πηγή ethnos.gr
Ακυρη και παράνομη η μεταβίβαση καθηκόντων αν δεν εξασφαλιστούν τα αναγκαία χρήματα για την υλοποίησή τους, έκρινε το τρίτο τμήμα του Δικαστηρίου «E» 31/3
«Στον αέρα» βρίσκονται οι παραχωρήσεις κρατικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς θεωρούνται δικαστικά παράνομες, εφόσον δεν συνοδεύονται με ταυτόχρονη παροχή των αναγκαίων πόρων από την εκτελεστική εξουσία.

Με απόφαση-σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υλοποίηση του «Καλλικράτη», το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει άκυρη και παράνομη τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε κρατικών αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ όλων των βαθμών, εφόσον η κεντρική εξουσία δεν ζητήσει προηγουμένως τη γνώμη τους και δεν βεβαιώνεται ότι χορηγούνται και οι αντίστοιχοι πόροι.

Η δικαστική απόφαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη στη φάση εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», αφού πολλοί ΟΤΑ διαμαρτύρονται για έλλειψη της απαραίτητης χρηματοδότησης, με συνέπεια να μπορούν να αρνηθούν την άσκηση κρατικών αρμοδιοτήτων όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι. Μάλιστα η ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να μην ασκήσουν οι ΟΤΑ καμία κρατική αρμοδιότητα στις 8 Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση και την ανεπάρκεια των πόρων.
Το Γʼ τμήμα ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, επεσήμανε ότι το Σύνταγμα (άρθρο 105) κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβάλει η κεντρική εξουσία σε έναν ΟΤΑ κάποια αρμοδιότητα (π.χ. πολεοδομική, εκπαιδευτική, κ.λπ.), χωρίς να του δώσει τα αναγκαία χρήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Παράλληλα, πρέπει να ερωτάται ο ΟΤΑ για να πει την απλή γνώμη του για τη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη της η κεντρική διοίκηση πριν από τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.
Σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι δύο αυτές προϋποθέσεις -τονίζεται στην 506/10 απόφαση- δεν είναι νόμιμη η κανονιστική πράξη για τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε ΟΤΑ.
Η προσφυγή
Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ, κάνοντας δεκτή προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα 93/08, με το οποίο μεταβιβάστηκαν σε αυτήν πολεοδομικές αρμοδιότητες (έκδοση οικοδομικών αδειών, χαρακτηρισμοί και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, επιβολή προστίμων σε οικιστικές περιοχές κ.λπ.), που αφορούσαν την περιφέρεια του Δήμου Ναυπάκτου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: