Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Πρόταση για μια "Αττική χωρίς σκουπίδια"


ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


"Αττική χωρίς σκουπίδια"Ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον, κατέθεσαν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, της Greenpeace, του WWF και του Δικτύου Μεσόγειος SOS, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Greenpeace, παρουσίασαν αναλυτικά την πρότασή τους, με τίτλο: "Ολοκληρωμένο σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική", τονίζοντας ότι η "προοπτική για Αττική χωρίς σκουπίδια είναι στο χέρι μας".

Στόχος του σχεδίου, σημείωσαν, είναι η δρομολόγηση και εφαρμογή θεσμικών μέτρων και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στον άξονα: Πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση.

Χαρακτήρισαν "εφικτό και ρεαλιστικό" το σχέδιό τους, η υλοποίηση του οποίου μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με μια συνολική χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 5 έτη.

Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ανάπτυξη ανακύκλωσης σε περισσότερους από 650 ΟΤΑ με παράλληλη δημιουργία 2.370 νέων θέσεων εργασίας σταθερής απασχόλησης και άλλων 1.420 μερικής, συμβάλλοντας έτσι στην "πράσινη ανάπτυξη" και την οικονομία αρκετών περιοχών.

Υπογράμμισαν ότι το συνολικό κόστος επένδυσης του προτεινόμενου σχεδίου για την Αττική εκτιμάται σε 119 εκατ. € και είναι ασύγκριτα πιο οικονομικό (περίπου 6-10 φορές οικονομικότερο) από άλλες επιλογές, ότι δεν παράγει τοξικά απόβλητα και δεν απαιτεί χώρους ταφής.

Σε θεσμικό επίπεδο, προτείνονται μέτρα όπως η Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων, δικαιότερος τρόπος χρέωσης των ΟΤΑ για τους ΧΥΤΑ και των τελών για τους δημότες, η δημιουργία 25 Κέντρων Ανακύκλωσης, η δρομολόγηση οικιακής κομποστοποίησης, δράσεις προετοιμασίας των ΟΤΑ για κομποστοποίηση κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: