Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η άμεση δημοκρατία είναι χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Από την ανακοίνωση του "Πάμε Αλλιώς" γιά την εκδήλωση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

Η «εν λευκώ» ανάθεση κάθε τέσσερα χρόνια της δημοτικής διαχείρισης στους αιρετούς άρχοντες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα που δεν συνάδουν με τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση,όπως οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η διαφθορά, όσο κι αν κάποιοι είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους. Ένας τρόπος υπάρχει για αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση: Να πάρουν οι πολίτες την πόλη στα χέρια τους, τόσο μέσα από κινηματικές διαδικασίες, όσο και μέσα από θεσμούς συμμετοχής, είτε παλιούς (που με ευθύνη του δικομματισμού έχουν απαξιωθεί στη λαϊκή συνείδηση) είτε νέους και καινοτόμους.
Η εκδήλωση της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ» γιά τον Προϋπολογισμό των Πολιτών,αποτελεί συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση, με την επιφύλαξη ότι δεν αποτελεί πανάκεια για τη λύση όλων των τοπικών προβλημάτων.Δεν αντικαθιστά την ανάγκη διεκδίκησης περισσότερων πόρων για τους ΟΤΑ από το κράτος, δεν υποκαθιστά τα συνδικάτα, τα κόμματα, τις ενώσεις και τα κινήματα πολιτών, δεν δημιουργεί κάποια παράλληλη εξουσία, δεν αφορά τις ανελαστικές δαπάνες.Αντλεί όμως πόρους από αυτές με έμμεσο τρόπο, π.χ. χρησιμοποιώντας δημοτικές εγκαταστάσεις ή αξιοποιώντας το προσωπικό του Δήμου σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Σήμερα η λέξη «προϋπολογισμός» παραπέμπει στο πολυσέλιδο βιβλίο με τους εκατοντάδες κωδικούς για τα έσοδα και τις δαπάνες που ο δήμαρχος καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο, τον Δεκέμβριο κάθε έτους.Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, το οποίο ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι διαβάζουν και ακόμη λιγότεροι κατανοούν, ψηφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από την πλειοψηφία, και καθορίζει τις δραστηριότητες του δήμου τον επόμενο χρόνο.Στην πράξη βέβαια οι δραστηριότητες αυτές αποκλίνουν σημαντικά από τα συμφωνηθέντα,χωρίς κανείς να δώσει λόγο γι’ αυτό. Έτσι, παρόλο που ο δημοτικός προϋπολογισμός καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή μας την πόλη, θεωρείται ότι αποτελεί μια τεχνοκρατική πράξη που αφορά μόνο τους ειδικούς, τους πολιτικούς και τους μορφωμένους.
Ο Προϋπολογισμός των Πολιτών έχει στόχο να ανατρέψει αυτή την «αριστοκρατική» αντίληψη, έτσι ώστε οι πολίτες που το επιθυμούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους στην πόλη. Είναι μια διαδικασία άμεσης συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων μιας πόλης στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που εφαρμόζεται σήμερα σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων η Ρώμη,το Βερολίνο και η Σεβίλλη.
Η Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορ/λού «Πάμε Αλλιώς» θα συνεχίσει την πρωτοβουλία που πήρε και θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γιά ανοιχτές-συμμετοχικές διαδικασίες δημόσιων συνελεύσεων των κατοίκων σε όλες τις γειτονιές του Κορυδαλλού με στόχο οι πολίτες να πάρουν την πόλη στα χέρια τους.
Μάρτιος 2009
Γιά το Πάμε Αλλιώς
ΚΑΙΤΗ ΚΥΛΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: