Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Προϋπολογισμός των πολιτών τώρα ! Ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας

Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης του "Πάμε Αλλιώς" στις 1-3-2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού με την επιστημονική και οργανωτική στήριξη του Ινστιρούτου "Νίκος Πουλαντζάς" και με ομιλητές την Πάουλα Γκαρβίν,Αντιδήμαρχο Σεβίλλης,υπεύθυνη για θέματα Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στην πόλη της , τον Σπύρο Τζόκα ,Δήμαρχο Καισαριανής και την Καίτη Κυλάκου, Πάμε Αλλιώς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Κορυδαλλού , κ. M. Φίλης και κ. Γ. Διάκος , ο γραμματέας του Δήμου κ.Γ Μετζελίδης οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορυδαλλού,κ.Γ. Δημόπουλος, κ. Μ.Κατσάνου, κ. Δ. Γιαπιντζάκη, η Πρόεδρος ΔΕΠΑΠΕΚ κ. Λαμπρ.Μάνου, ο δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας κ. Ν. Ράδος,ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Λιμάνι της Αγωνιας και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Θ.Δρίτσας και η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Εύη Καρακώστα.




Συνεχίζουμε την παρουσίαση της εκδήλωσης, όπως σας είχαμε υποσχεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση,αναρτώντας τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της Αντιδημάρχου Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στην πόλη της Σεβίλλης. Το CD και τα πρακτικά της εκδήλωσης διατίθεται σε όποιον/α ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλ. 6944860542 και 6944509625

Αποσπάσματα από την ομιλία της Πάουλα Γκαρβίν, αντιδημάρχου Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στην πόλη της Σεβίλλης.


« Εχεις ένα ραντεβού με την πόλη, το γείτονά σου και την Δημοκρατία.......».

Η Πάουλα Γκαρβίν είναι Αντιδήμαρχος Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στην πόλη της Σεβίλλης της Ισπανίας,επικεφαλής στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές της Ισπανίας με τη λίστα της Ενωμένης Αριστεράς.Έχει πολυετή παρουσία και συμμετοχή στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση και σήμερα εκτός από Αντιδήμαρχος είναι εκλεγμένη στο πολιτικό γραφείο του Κομουνιστικού Κόμματος Ισπανίας. Ξεκινώντας την ομιλία της τόνισε ότι ο βασικότερος και απαραβίαστος όρος από την πλευρά της Ενωμένης Αριστεράς στην προγραμματική μετεκλογική συμφωνία, που έγινε με το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα γιά την συγκυβέρνηση του Δήμου της Σεβίλλης και εγκρίθηκε από όλες τις οργανώσεις της Ενωμένης Αριστεράς, ήταν ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός ή Προϋπολογισμός των Πολιτών.

« .... όταν η άμεση δημοκρατία συναντιέται με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία , μπορεί να φέρει καλλίτερα αποτελέσματα...»

Στην ομιλία της η Π.Γκαρβίν ανέλυσε πολιτικά και κινηματικά το εγχείρημα του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στην πόλη της Σεβίλλης και στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της κρίσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσα από τα πλήγματα που δέχεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.Πολιτικές που έχουν στόχο και το κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προκαλούν φαινόμενα διαφθοράς,αδιαφάνειας,γραφειοκρατίας, αναποτελεσματικότητας και πελατειακές σχέσεις. «.... Όλα αυτά δεν μπορούν ν΄αντιμετωπιστούν με έναν Τεχνοκρατικό Πρόγραμμα . Χρειάζεται όραμα , πάθος πίστη, γιά να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας οράματα και σχεδιασμούς που έχουμε γιά τις δημοκρατικές–συμμετοχικές διαδικασίες.Και γι΄αυτό πιστεύουμε ότι όταν η άμεση δημοκρατία συναντιέται με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία , μπορεί να φέρει καλλίτερα αποτελέσματα γιατί μέσα απ΄ αυτή την σύζευξη μπορούμε να πετύχουμε πολύ σημαντικές κατακτήσεις που είναι : η διαφάνεια, η κοινωνική αλληλεγγύη , η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν,η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων με την αποφασιστική συμμετοχή και δημιουργία των ίδιων των πολιτών σε πολύ συγκεκριμένα έργα,απτά στην καθημερινότητα τους,που μπορούν ν΄αλλάζουν την ζωή τους.Τέλος η άμεση δημοκρατία μπορεί σε θεσμικό επίπεδο να επιφέρει πλήγματα και να εξοβελίσει φαινόμενα γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας.που παίζουν το ρόλο του αναχώματος σε φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων ....»

«...οι αλλαγές γίνονται καθημερινά όταν οι πολίτες καταλάβουν ότι δεν μπορεί κάθε τέσσερα χρόνια νά αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά κάθε μέρα πρέπει να την αλλάζουν συμμετέχοντας ....».

Στη συνέχεια αναφερόμενη η ομιλήτρια στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το εγχείρημα της προετοιμασίας και της εφαρμογής του σχεδίου του συμμετοχικού προϋπολογισμού στην πόλη της Σεβίλλης επεσήμανε ότι « ...καθ΄ όλη την διάρκεια της μελέτης της κοινωνικής πραγματικότητας της Σεβίλλης διαπιστώθηκε ότι η επαφή όλων των δημοτικών αρχόντων(δημάρχων , αντιδημάρχων , δημοτικών συμβούλων κλπ) με τους πολίτες ήταν σε εξατομικευμένο επίπεδο και με την λογική που είναι βασισμένη στις πελατειακές σχέσεις με την πιό ακραία μορφή τους.Και παρ ΄όλο που είχαμε ένα ευρύ φάσμα συλλογικών οργανώσεων και φορέων,πάντα είχαμε την παρουσία των προέδρων των φορέων, των εκπροσώπων των φορέων, αλλά πίσω απ΄αυτούς δεν βλέπαμε τον κόσμο .... Και βέβαια είχαμε μιά τεράστια επίθεση σε τοπικό επίπεδο από τα πανίσχυρα τοπικά ΜΜΕ της Σεβίλλης, που θεωρούσαν ότι το εγχείρημα δεν έβγαζε πουθενά, ήταν μιά επικίνδυνη τυχοδιωκτική πολιτική, και αυτή η επίθεση μας δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Τότε κατανοήσαμε ότι οι μεγάλες αλλαγές και μεγάλες ρήξεις στους Δήμους δεν γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο μόνο των πολιτών , κατανοήσαμε ότι οι αλλαγές γίνονται καθημερινά όταν οι πολίτες καταλάβουν ότι δεν μπορεί κάθε τέσσερα χρόνια νά αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά κάθε μέρα πρέπει να την αλλάζουν συμμετέχοντας ..... Έπρεπε να πείσουμε τον λαό της Σεβίλλης ότι δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί τις εξελίξεις από μακριά , να διαμαρτύρεται γι΄αυτές χωρίς να έχει συμμετοχή . Επρεπε να τον πείσουμε ότι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι δική του υπόθεση . »



«...στραφήκαμε εκτός αγοράς ,γιατί το εγχείρημα δεν μπορούσε να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της αγοράς...»

Συνεχίζοντας την ομιλία της αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν γιά την υλοποίηση του εγχειρήματος του συμμετοχικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι « ... στραφήκαμε εκτός αγοράς ,γιατί το εγχείρημα δεν μπορούσε να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της αγοράς. Καλέσαμε κοντά μας τους διανοούμενους, τους πανεπιστημιακούς, τους κοινωνιολόγους, τους επικοινωνιολόγους, τους οικονομολόγους, όλους εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με επάρκεια στο σχεδιασμό αυτής της προσπάθειας.Με διαφάνεια γνωστοποιήσαμε τα τεράστια και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας,θεωρώντας ότι η διαφάνεια είναι το πρώτο εργαλείο που έπρεπε να αξιοποιήσουμε γιά να αποδείξουμε και με αριθμούς μέσα και από τους προϋπολογισμούς και τους προηγούμενους απολογισμούς ότι τα προβλήματα έχουν και οικονομικές ρίζες.....

«...Η εκλογή των εκπροσώπων είναι άμεση ,αλλά και ισότιμη μεταξύ ανδρών και γυναικών...»

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι μιά διαδικασία ανοιχτή σ΄όλη την κοινωνία, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο οι δημότες ατομικά, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα, που έχουν μεγάλη παράδοση στην Ισπανία. Προσπαθήσουμε να πείσουμε τα κοινωνικά κινήματα , τις κοινωνικές οργανώσεις, τις συλλογικότητες της πόλης , ότι αυτή η διαδικασία δεν ήταν ανταγωνιστική προς την δική τους ύπαρξη, αλλά ήταν συμπληρωματική , έτσι ώστε οι οργανώσεις αυτές να είναι πρωταγωνιστές σε διεκδικήσεις και αποφάσεις γιά πολύ σημαντικά κονδύλια που θα τους αφορούσαν. Η εκλογή των εκπροσώπων είναι άμεση ,αλλά και ισότιμη μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτελούν τις επιτροπές που παρακολουθούν όλη την διαδικασία μέχρι μιά απόφαση Γενικής Συνέλευσης να φθάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να επικυρωθεί. Οι εκπρόσωποι αυτοί με βάση τον ψηφισμένο από τις Συνελεύσεις Κανονισμό συγκεντρώνουν τις αποφάσεις και τις ιεραρχούν με βάση από τα πριν συμφωνημένα από τις Γενικές Συνελεύσεις κοινωνικά κριτήρια και κοινωνικούς δείκτες , όπως αυτούς της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού , της δημογραφικής πραγματικότητας ανά γειτονιά κλπ .

« Εχεις ένα ραντεβού με την πόλη , το γείτονά σου και την Δημοκρατία».

Η επικοινωνία μας με τον κόσμο ξεκίνησε με ένα φυλλάδιο προς όλους τους πολίτες και τα σπίτια που ανακοίνωνε :« Εχεις ένα ραντεβού με την πόλη , το γείτονά σου και την Δημοκρατία».Επίσης κυκλοφορήσαμε έναν μικρό χάρτη της πόλης με τα 11 μικρά διαμερίσματα ,τις 101 γειτονιές και τα αντίστοιχα 28 κέντρα υποδοχής και εξηγούσαμε σε ποιό δημοτικό διαμέρισμα και σε ποιό κέντρο πρέπει να παρευρεθούν οι πολίτες γιά να ξεκινήσει η διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Οι πρώτες συνελεύσεις έγιναν γιά να αναλυθεί η διαδικασία,όχι κεκλεισμένων των θυρών , αλλά με την ισότιμη συμμετοχή όλων των δημοτών και αντλώντας από την εμπειρία της Λατινικής Αμερικής,είχαμε καλέσει δημάρχους και ανθρώπους των κινημάτων.Σ΄αυτές τις πρώτες συνελεύσεις δημιουργήσαμε επιτροπές εθελοντών,χωρίς καμμιά απολύτως οικονομική απολαβή,που τις ονομάσαμε «κινητήριες δυνάμεις» και είχαν ως αποστολή τους σε πρώτη φάση την ενδιάμεση επικοινωνία μεταξύ του Δήμου και των Δημοτών και είναι εκείνοι που κίνησαν τις διαδικασίες, δέχθηκαν προτάσεις, συγκάλεσαν συνελεύσεις και αποτέλεσαν τον ενδιάμεσο κρίκο. Οι αποφάσεις γιά τα έργα παίρνονται μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις της κάθε περιοχής και στα 28 κέντρα υποδοχής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τρείς συνελεύσεις , εκ των οποίων η μία μόνο μπορεί να είναι αναθεωρητική.»


«... ο γείτονας με τον γείτονα συζητάει γιά τον Προϋπολογισμό...»


Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Πάουλα Γκαρβίν τόνισε με έμφαση ότι « αυτή η διαδικασία δεν αντιμετωπίζει την Δημοκρατία από την απέναντι πλευρά και την απέναντι όχθη, αλλά την συμπληρώνει με ποιό δυναμικά και ουσιαστικά στοιχεία και αυτό ήταν το επιχείρημά μας. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο γείτονας με τον γείτονα συζητάει γιά τον Προϋπολογισμό. Αλλά γιά να φθάσουμε σ΄αυτό το σημείο χρειάζεται πολιτική βούληση» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: