Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στις Βόρειες κλιτύες του Όρους Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από την Αθήνα.



Όλες οι φωτογραφίες Διομήδειου Βοτανικού Κήπου στην σημερινή ανάρτηση, αλλά και στην χθεσινή, είναι του Ντάνιελ Χατζή

Συναντά κανείς τον Βοτανικό Κήπο αριστερά του, κατευθυνόμενος μέσω της Ιεράς οδού από την Αθήνα προς την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και έχοντας κατεύθυνση την Κόρινθο. Τα όρια του Κήπου αρχίζουν μετά το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο, διακόπτεται από τον δρόμο Σχιστού - Κορυδαλλού και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ (και σήμερα του Δήμου Χαϊδαρίου).
Καταλαμβάνει έκταση 1800 στρεμμάτων στην περιοχή του Χαϊδαρίου, εκ των οποίων 200 περίπου στρέμματα έχουν διαμορφωθεί στα κάτωθι τμήματα: Ανθώνας, Ιστορικό, Οικονομικό - Φαρμακευτικό, Συστηματικό, Δενδρώνας.

Το δασόκτημα της Βοτανικού Κήπου συνορεύει :
Ανατολικά : Με τις εγκαταστάσεις του Δρομοκαϊτειου θεραπευτήριου.
Δυτικά : Με τις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ χώρος όπου κατά το παρελθόν φιλοξενούσε την γιορτή του κρασιού και την Δημόσια δασική έκταση του όρους Αιγάλεω.
Βόρεια : Με την Ιερά οδό.
Νότια : Με περιοχές αυθαίρετης δόμησης της περιοχής του Δήμου Αγ. Βαρβάρας και Δημόσια Δασική έκταση.




Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους διοικείται από 5μελή Διοικητική Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο εκάστοτε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Πρόεδρος και ο εκάστοτε Καθηγητής της Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Γενικός Γραμματέας. Τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, από το 1996, έχει αναλάβει ο Καθηγητής του Τομέα Βοτανικής κ. Βασίλειος Γαλάτης. Η Διοικητική Επιτροπή υποστηρίζεται στο έργο της από υποεπιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από μέλη του Τμήματος Βιολογίας.
Σκοπός του Βοτανικού Κήπου Διομήδους είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας (μελέτη, ανάπτυξη και διαφύλαξη της μοναδικής σε πλούτο και ενδιαφέρον Ελληνικής Χλωρίδας) καθώς και η υποστήριξη της Πανεπιστημιακής διδασκαλίας, σε θέματα Βοτανικής και Περιβάλλοντος. Στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους παρέχεται η ευχέρεια εκπόνησης Διπλωματικών Εργασιών και διευκολύνεται η εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών.




Ο Κήπος διαθέτει ένα ικανοποιητικό δίκτυο δασικών δρόμων που οδηγούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές του. Επίσης διαθέτει μονοπάτια που οδηγούν σε χαρακτηριστικές θέσεις θέας. Διαθέτει δύο λυόμενα οικήματα (60 τετρ. μέτρα το κάθε ένα) του Κρατικού εργοστάσιου Καλαμπάκας που παραχωρήθηκαν στον Κήπο από την δασική Υπηρεσία το 1993.
Ακόμα ο Κήπος διαθέτει δύο πυροφυλάκια, δύο πυροσβεστικές αποθήκες και πυροσβεστικό αγωγό που περιβάλλει όλα τα τμήματά του και τις εγκαταστάσεις του.
Συνδέεται άμεσα στην Βόρεια πλευρά του με την Ιερά οδό με τρεις πύλες και δύο υπηρεσιακές πόρτες. Ακόμα διαθέτει και πέντε πύλες από την Νότια πλευρά του, δύο στην Δυτική πλευρά και δύο στην Ανατολική πλευρά του, που συνδέονται με την Οδό Σχιστού-Κορυδαλλού.
Ο Βοτανικός Κήπος απασχολεί 15 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση, από τους οποίους 3 είναι Διοικητικοί, και οι υπόλοιποι Κηποτέχνες-Κηπουροί. Επίσης τα τελευταία χρόνια απασχολούνται εκτάκτως περίπου 10 εργαζόμενοι σε ωρομίσθια βάση ή με σύμβαση έργου.

ΠΗΓΗ: http://users.hol.gr/~foret/presentation.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: