Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Διαπιστώσεις και Αιτήματα γιά την περιοχή της "Παλαιάς Χωροφυλακής" στο όρος Αιγάλεω

Την περασμένη Κυριακή, η Επιτροπή Υπεράσπισης και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω μαζί με φίλους/ες του Κορυδαλλού και των γύρω δήμων περπατήσαμε στην περιοχή «της Παλαιάς Χωροφυλακής».








Ξεκινώντας από μιά μικρή είσοδο κρυμμένη ανάμεσα σε αυθαίρετες κατασκευές και αυτοσχέδιες μάντρες βγήκαμε σε ένα βατό μονοπάτι 370 μ. και από κεί φθάσαμε στην κορυφή του γκρεμού με καταπληκτική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο και στον Σαρωνικό,αλλά και σε πάρα πολλά σημεία του βουνού.Στην συνέχεια επιστρέψαμε στο σημείο απ΄όπου ξεκινήσαμε και διανύοντας μιά μικρή απόσταση 170 μέτρων προς αριστερά βρεθήκαμε στο δάσος με τα καμμένα δέντρα από την πυρκαγιά του 2007.




Στην σύντομη αυτή, αλλά πολύ ουσιαστική μας επίσκεψη, είχαμε την ευκαιρία,εκτός από την επαφή με την θαυμάσια θέα και την ανθισμένη φύση, που σχεδόν εφάπτεται με την αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, να διαπιστώσουμε τα ακόλουθα:
1.- Αυτή η πλαγιά του βουνού, μπροστά από την οποία βρίσκεται ο χώρος των παλαιών λατομείων, με σημαντική χλωρίδα (πολλά ανθισμένα αγριολούλουδα , θυμάρι και βότανα ),αλλά και πανίδα ( ακόμη και σε αυτό το σημείο, που εφάπτεται των αυθαιρέτων, ζουν και αναπαράγονται πέρδικες,γεράκια, αλλά και άλλα είδη πουλιών), κινδυνεύει άμεσα από την επέκταση των αυθαιρέτων.Ακόμη και το κρυμμένο από τις αυθαίρετες μάντρες μονοπάτι αφήνει περιθώριο να υποθέσουμε πολλά....



Πρέπει να μην επιτρέψουμε την επέκταση των αυθαιρέτων.Η συγκεκριμένη έκταση μπορεί να τεθεί κατ΄αρχήν υπό προστασία και στη συνέχεια υπό διαχείριση και να γίνει σημείο περιπάτου και αναψυχής γιά τους πολίτες με σεβασμό στο χώρο.




2.- Εντός της περιοχής που υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν νεόκτιστες κατοικίες με θέα το λεκανοπέδιο.Η ιστορία της αυθαίρετης δόμησης στο βουνό πρέπει να τελειώσει. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν.




3.- Η απέναντι κοντινή πλαγιά του λόφου με το πευκοδάσος και τα καμμένα πεύκα από την πυρκαγιά του 2007 δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της.Κατά την επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι και το κομμάτι αυτό του όρους Αιγάλεω,ενώ είναι σημαντικός πνεύμονας πρασίνου,δεν έχει τύχει της φροντίδας που του αναλογεί.




Υπάρχει εγκατεστημένη υδροφόρα που όμως κατά την πυρκαγιά του 2007 δεν λειτούργησε αμέσως λόγω τεχνικών ελλείψεων.



Η κατάστασή της ακόμη και σήμερα φαίνεται πως δεν είναι η καλλίτερη.Έχουν κοπεί κάποια δέντρα και σε κάποια σημεία έχει τοποθετηθεί τσιμέντο.Εντύπωση μας προκάλεσε ένα αναποδογυρισμένο ξύλινο γραφείο και μιά πλαστική καρέκλα κάτω από ένα δέντρο, τα οποία προφανώς χρησιμοποιούσε ο εποχικός φύλακας.



Με βάση τα παραπάνω το ενδεχόμενο μιάς νέας πυρκαγιάς μας εγκαλεί γιά να πάρουμε άμεσες πρωτοβουλίες,αναδεικνύοντας το ζήτημα προς κάθε κατεύθυνση και ζητώντας την προστασία του πευκοδάσους.Ας ξεκινήσουμε ζητώντας την αντικατάσταση της υδροφόρας, τον καθαρισμό του δάσους και μιά καλαίσθητη ξύλινη κατασκευή γιά τον εποχικό φύλακα.



4.- Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να παίξει η διάνοιξη εισόδου στον Διομήδειο Κήπο από την πλευρά αυτή του πευκοδάσους.Ο Διομήδειος Κήπος συνιστά εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση. Γι΄αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενη ανάρτηση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.