Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Δημιουργήθηκε Eπιτροπή προστασίας & οικολογικής ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω


Την περασμένη Πέμπτη,19 Μαρτίου 2009,οι συμμετέχοντες/σσες στην τρίτη συνάντηση με θέμα την προστασία και οικολογική ανάδειξη του όρους Αιγάλεω συμφώνησαν σε ένα βασικό πλαίσιο αρχών,το οποίο απευθύνεται σε συλλογικότητες,φορείς,δημοτικές κινήσεις, επιστημονικούς φορείς, πολίτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (και όχι μόνο) οι οποίοι ενδιαφέρονται να υπερασπίσουν τον χαρακτήρα του ως βουνό, και επιδιώκουν να αναπτύξουν το φυσικό του πλούτο.Το πλαίσιο αυτό ουσιαστικά είναι μιά ανοιχτή πρόταση,που μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και κοινές δράσεις μπορεί να εμπλουτίζετα.
Επίσης έγινε αποδεκτή η πρόταση γιά στήριξη και συμμετοχή στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα γιά την κατεδάφιση του ΚΥΤ της ΔΕΗ στο Σχιστό Κορυδαλλού και ορίστηκε η νέα συνάντηση την Κυριακή το πρωί,στις 4 Απριλίου 2009,σε κάποιο σημείο του βουνού και περιήγηση σ΄αυτό. Γιά το πρόγραμμα αυτό των δύο δράσεων θα σας ενημερώσουμε σύντομα.
Δημοσιεύουμε σήμερα τα βασικά σημεία της ανοιχτής μας πρότασης γιά την δημιουργία της Επιτροπής προστασίας και οικολογικής ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω με την διευκρίνηση ότι στην σύνταξή της λάβαμε υπόψη μας την Χάρτα προστασίας του Ποικίλου Όρους από φορείς και συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας.




Eπιτροπή προστασίας & οικολογικής ανάδειξης
του Όρους ΑΙΓΑΛΕΩ


Που απευθυνόμαστε

Απευθυνόμαστε σε όλες τις συλλογικότητες, φορείς,δημοτικές κινήσεις, επιστημονικούς φορείς, πολίτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (και όχι μόνο) οι οποίοι:
- ενδιαφέρονται να υπερασπίσουν τον χαρακτήρα του ως βουνό,
-επιδιώκουν να αναπτύξουν το φυσικό του πλούτο.

Σκοπός:
Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου, αντιλήψεων και στόχων, ικανού να συμβάλλει για να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες, δράσεις και κινήματα σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό :

Παρουσιάζουμε τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα το Όρος Αιγάλεω.

Αναδεικνύουμε την ευεργετική επίδραση του βουνού στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου.

Προβάλλουμε την πλούσια πανίδα και χλωρίδα καθώς και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την περιοχή.

Πολιτικό πλαίσιο

Απόλυτη προστασία του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω .
Υπεράσπιση του χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω ως δημόσιας δασικής έκτασης.
Το βουνό μας αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Αντιμετωπίζει όμως σημαντικά προβλήματα:
* Τα όρια πόλης- βουνού είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση από τα ποικίλα συμφέροντα που βλέπουν τις πλαγιές του ως οικόπεδα με θέα το λεκανοπέδιο.
* Το Αιγάλεω κινδυνεύει, σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, να έχει την τύχη της Πάρνηθας. Δεν υπάρχει ενιαίο συντονιστικό - επιχειρησιακό κέντρο δασοπυρόσβεσης. Τα μέτρα πυροπροστασίας που λαμβάνονται κάθε καλοκαίρι είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά.
* Η πολυαρχία και η κατάτμηση του δυσκολεύει γενικότερα τις προσπάθειες υπεράσπισης του και αναζωογόνησης του δασικού του χαρακτήρα.
Το Δημόσιο δεν υπερασπίστηκε, αν και θα μπορούσε, αποτελεσματικά τη δημόσια περιουσία, η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά κανόνα ακολούθησε το δημόσιο και επιπρόσθετα θέλησε να επεκταθεί προς το βουνό μεταφέροντας αστικές λειτουργίες στις πλαγιές του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τις δυσμενείς για το περιβάλλον εξελίξεις μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, είναι καιρός να δημιουργήσουμε την ευρύτερη συσπείρωση φορέων, κινήσεων και πολιτών που θα οργανώσει την παρέμβαση της κοινωνίας για την προστασία του Αιγάλεω από τους εκάστοτε σφετεριστές της δημόσιας γης και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος ( κατεδάφιση ΚΥΤ ,πράσινο, λατομεία, απομάκρυνση κεραιών κτλ)
Εκτός από τα κινήματα και τις τοπικές δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, σημαντική είναι η ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το βουνό απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: